В океаните се забелязва затопляне, което е почти два пъти повече в

...
В океаните се забелязва затопляне, което е почти два пъти повече в
Коментари Харесай

Океаните се затоплят с опасно бързи темпове

В океаните се вижда стопляне, което е почти два пъти повече спрямо 2005 година, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Повече от една пета от повърхността на Световния океан е посрещнала тежка топлинна вълна през 2023 година, гласи отчет на Европейската работа за климатични промени " Коперник ". 

Затоплянето на океана е повратна точка в климатичните промени, акцентира по време на видеоконференция океанологът Карина декор Шукман при представянето на 8-ия отчет на " Коперник " за положението на океаните. Океанът не стопира да се затопля от 60-те години до момента, темпото е двойно по-бързо, добави Фон Шукман. 

Океаните се затоплят с 1,05 вата на кв. м. от 2005 година За съпоставяне - през предходните десетилетия стоплянето е било 0,58 вата на квадратен метър. Според отчетите на Центъра предприемачество GIEC през 2019 година, направени от специалисти с мандат от Организация на обединените нации, е " допустимо " ритъмът на стоплянето на океаните да е станал над два пъти по-бърз спрямо 1993 година  

Затоплянето се изяснява с обстоятелството, че океаните са абсорбирали от 1970 година досега над 90 % от непотребната топлина в климатичната система на планетата. Излишната топлота е разследване от газовите излъчвания и парниковия резултат от активността на хората, се споделя в отчетите. 

Океаните, които покриват 70 % от повърхността на земното кълбо, са най-важният регулатор на климата. По-топлата вода предизвика урагани и стихии, които водят до опустошения и наводнения. 

Част от стоплянето са и все по-честите топлинни талази. 22% от международния океан се е сблъскал с най-малко една тежка или рискова топлинна вълна през 2023 година Съществува наклонност тези талази да стават все по-чести и със междинна годишна дълготрайност, която е двойна по отношение на интервала преди 2008 година - вместо 20, топлинните талази не престават 40 дни.

Топлинните талази предизвикат миграции и епизодична всеобща гибел на обособени типове, деградация на екосистемите, съкращаване на опцията за хранене. Има и отражение върху размножаването на рибите и това визира риболова. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР